Ajatuksia rikkaampana

Maanantaina oli vihdoin kauan odotettu Riikka Lahden luento Salon Koirahallissa. Ensin ajattelin kauhuissani, miten luennolla saa neljä tuntia kulumaan, mutta loppupeleissä neljätuntia oli suhteellisen pieni aika :D. Luennosta sain paljon irti ja taas uusia ajatuksia siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon.

Tähän asti olen ollut koirien voinnista päätellen varmistunut siitä että tämä on meille se oikea ruokintatapa. Niinkuin kaikilla barffilla aloittavia, varmasti pyörii sata kysymystä ja varmuus siitä saako koira tosiaan kaiken mitä tarvitsee? Mitä kauemmin olen barffannut koiriani, sitä varmemmaksi tulen siitä ajatuksesta, että miksi annan jonkun muun tahon päättää sen minkä tasoistaa ruokaa koirani saavat? Itse olen jo monta vuotta vältellyt kaikkea teollista ruokaa omassa ruokavaliossani, syynä juuri se että haluan tietää mitä syön. Miksen tarjoaisi tätä samaa myös koirilleni niiden ruokinnassa?

Luennolla sain juuri sitä vastausta mitä halusinkin kuulla eräästä aineesta, mitä itse olen vältellyt omassa ruokavaliossani, tietoisena siitä että se aiheuttaa suurissa määrin minulle normaalia kovempia selkäkipuja. Tämä kyseinen aine on meinaan gluteeni. Gluteeniahan on kaikissa viljatuotteissa, kohtuudella käytän sitä omassa ruokavaliossani, mutta koirilla pyrin  välttelemään sitä. Koira on lihansyöjä, joten sen nopea suolistossa gluteeni on oletettavasti huomattavasti pahempi asia kuin ihmisellä. Gluteeni on liimaa, jota käytetään sidosaineina mm. eineksissä, jotta niiden koostumus saadaan säilymään tietynlaisena, mutta se on myös liima jota käytetään teollisuudessa. Se ongelma mitä gluteeni aiheuttaa on, että se estää vitamiinien imeytymistä, se kerääntyy liimaksi suolinukkaan ja estää vitaminien imeytymisen. Herättää kieltämättä ajatuksia, voisiko suurin osa ongelmista johtua tästä yhdestä aineesta miten nykykoirat ovat yleistyvässä määrin sairaita? Paha mennä sanomaan. Silti se on esimerkiksi valmistusaineena suurimmassa osissa esimerkiksi koirien hammasta putsaavissa luissa. Sitä on siis "kaikkialla". Luennon jälkeen päätin ettei meillä enää tälläisiä syödä, sen verta herätti ajatuksia.

Kokonaisuudessaan sain luennolta enemmän varmuutta omien koirien ruokinnassa, tietoa siitä miten kannattaa jatkaa ja miksi kannattaisi jatkaa. Myös osa käsityksistäni muuttui, muutin myös suhteita koirien ruokinnassa hieman luennon jälkeen. Kasvisten määrä pieneni entisestään ja lihan määrä nousi hieman. Tällä hetkellä päivän mössössä on 500g siipimurskaa, 180-220g lihaa ja vaan 60-70g kasvista. Lisäsin koirille viikkoon sisäelinpäivän, ennen kun ne ovat saaneet joka toinen viikko sisäelinseosta tietyn määrän ruuan joukkoon parin päivän ajan. Tajusin myös että olen syöttänyt koirille öljyjä hieman hassusti, joten koirilla on nyt kahta kylmäpuristettua öljyä, jota ne saavat toista tiistaisin ja toista perjantaisin. Lauantaisin on munapäivä, eli koirille tulee ruuan joukkoon raaka muna kuorineen :). Tavoitteenani on tarjota koirille mahdollisimman monipuolinen ruokavalio.


Kommentit

Suositut tekstit