uusien valintojen edessä

Kesäkuun alusta alkoi uudet jalostusohjeet suomen mopsikerhon toimesta. Itselleni ainut uusi lisä oli tutkimuksiin on hengitystietesti, joka sekin on jo jollain tavalla tuttu koska olen osallistunut piloottivaiheeseen muutamaan koiran kanssa.
Testi ei vielä ole ihan yleisessä käytössä, mutta tulee varmaankin ensi vuoden alkuun mennessä. Kasvattajana sitä on odottava olo. Kasvatuksen olen ajatellut jättää hetkeksi taka-alalle ja seurata mihin tutkimukset alkavat viedä rotua.

Oma taustani alkaa olemaan jo jonkin mittainen, vuonna 1998 tutustuin rotuun ja 1999 keväällä ensimmäinen mopsini tuli. Rotua olen harrastanut aktiivisesti siitä lähtien. Rotu on muuttunut aika paljon niistä ajoista, paljon on tullut hyvää, mutta rotu on myös yleistynyt todella paljon. Kun rodusta tulee suosittu se tuo aina mukanaan myös paljon huonoa.  Uudet jalostusohjeet eivät muuta omia kriteereitäni, tähänkin asti olen tutkituttanut pääsääntöisesti silmät-polvet sekä sydämmen. Olen myös otatuttanu PDE-testit jos vanhemat eivät ole olleet N/N.

 Miksi uudistuksia? Mielestäni tutkimuspakko olisi voinut tulla ainakin polvien,silmien ja sdämmen osalta ihan jo rekisteröintiin. Nyt kasvatus on todella villilänsi monella tapaa, en tarkoita etteikö ongelmia voisi olla myös näiden osalta tutkitulla koiralla. SEY on kampanjoinut kovin mopsien vastaisesti, joka ei varsinaisesti ole vaikuttanut rodun pentujen kysyntään. Edelleen kysytään ja paljon pentuja, myös se mikä ensimmäisenä kiinostaa monia on hinta. SEY on yhdistyksenä voittoa tuottava, siellä on ihmisiä palkkatyössä. Keväällä uutisoitiin miten oli keräysrahoja käytetty väärin ja kavallettu, suosittelisin miettimään kahdesti, onko yhdistys sellainen mitä kannattaa tukea.

Sitten se kävelytesti, siitä on pitkään puhuttu ja paljon siltä odotetaan. Miten se tulee  viemään rotua mihinkäkin suuntaan jää nähtäväksi. Itse siihen olen pilottivaiheessa muutaman koiran kanssa osallistunut. Huolestuttavinta on, kun kukaan ei tarkalleen tiedä millainen testi tulee olemaan loppupeleissä, eikä sitä miten se tulee vaikuttamaan sitten jalostusvalintoihin. Itse olisin toivonut ensin siirtymäkautta, jolloin olisi voitu tehdä tutkimuksia ympäri suomen ja katsoa mikä on todellinen tila. Nyt testissä on käynyt niin murto-osa koira, että todellista kuvaa on paha sanoa. Sen lisäksi että testi on heti hyvin mustavalkoinen raja-arvoiltaan ja miten se vaikuttaa geenipolillisesti.

Miksen sitten halua jatkaa nyt toistaiseksi, onkin monimuotoisempi ongelma. ITselleni jalostusohjeiden noudatus on ollut tähän asti tärkeää; olen tutkituttanut mopsejani jo ennne kuin se oli edes suosituksissa. Nyt lähinnä mietityttää mihin suuntaan rotu on menossa. Rakastan tätä rotua yli kaiken, mikään muu koirarotu ei tunnu siltä omalta jutulta. En halua luopua periaatteistani siinä mitkä kriteerit olen itselleni asettanut. Se miten tulen jatkamaan jos jatkan, siihen en osaa vastata. Koen tärkeämmäksi omat kriteerit jalostusvalinnoissa, kuin muiden asettamat; sellaisia jalostusvalintoja joiden takana pystyn itse seisomaan sekä perustelemaan, miksi tein juuri näin.

En usko että mopsien rekisteröinti mitenkään kokee laskua, entistä enemmän rekisteröidään mopseja jotka ovat joko tuonteja tai suomessa kasvatettua ilman minkäänlaisia tuloksia(ei näyttelystä eikä terveyden osalta), nyt suurin vaikuttava tekijä on taas pennun ostajat, jos prioriteetit saadaan käänettyä siihen että ihmiset panostavat pennun valintaan, nämä "halpahallit" loppuvat ajan myötä. Se miten ihmiset kokevat tärkeäksi saada pentuja juuri sillä omalla koiralla, tuskin tulee muuttumaan, ellei rekisteröintiin tule vaatimuksia. Kun selaa koiranettiä, mopseissa on todella vähän pitkän linjan kasvattajia tällähetkellä; uudet kasvattajat ovat aina hyvä lisä rotuun, jos rodun jalostus sekä jalostusvalinnat tehdään oikein; eikä tarkoituksena ole ainoastaan populaation lisääminen.

Kun mietin omaa kasvatushistoriaani, en olisi ikinä uskaltanut lähteä kasvattamaan ensimmäisinä vuosina; se miten tietämätön ja sinisilmäinen sitä olikaan vähän joka asiaan. Tieto kyllä lisää tuskaa ja paljon, se miten kovaksi sitä asettaa omat kriteerit siitä mitä ei halua. Oma ohjeeni monelle kasvatusta harkitsevalle on että mieti vielä muutaman kerran. Pennut ovat ihania, mutta se kaikki muu mitä siinä tulee vastuu ja huoli sekä rahallisesti jokainen pentue on kunnolla tehtynä iso rahallinen sijoitus.

Vaikka mopsi tasaisesti joutuu otsikoihin siitä miten sairas on, meillä eletään aktiivista elämää, se miten mopsi jaksaa liikkua iso tekijä on omistajassa, mopsi ei vaadi sillä tavalla kuin moni koira, vaan passivoituu helposti kyllä tarvittaessa(ja lihoo). Se että mopsi tykkää liikka sekä touhuta yhdessä, eri asia meneekö omistaja sieltä mistä aita on matalin. Se miten koiraa yleensäkin liikutetaan, vaikuttaa niin moneen asiaan, että ihmisten ymmärrys ei tunnu riittävän siihen asti. Mopsi nauttii aivan hirveästi ulkona juoksemisesta, kyseiset kuvat on otettu kun mopsit olivat juosseet useamman tunnin +22 asteessa, vielä riitti vauhtia eikä se ihan heti edes lopu :)












Kommentit

  1. Todella hyvä, ja ajatuksia herättävä kirjoitus, Pentujen teettäminen ei ole mikään raha sampo. Pikemminikin , saa varautua moniin ylläviin lääkäri kuluihin. Jos haluaa,että pennut saavat kunnollisin elämän alun. Siihen pitää sitoutua kunnolla.

    VastaaPoista
  2. Moi!
    Löysin blogiisi, kun etsin tietoa mopseista. Meillä on koirahaaveet aika alkuvaiheessa ja mopsi on noussut esiin meille sopivana rotuna, mutta juuri nuo terveysasiat arveluttaa. Netissä kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa niin en tiedä, mihin uskoa!
    Mutta siis tosi kiva lukea kasvattajan ajatuksia ja juttuja mopsien elämästä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit