Kuivamuona; se ainut "oikea ja tasapainoinen" tapa ruokkia? Todellako? Vuosi vuodelta tulee enemmän kauppojen hyllyille valikoimaa mitä erinlaisempiin tilanteisiin ruokaa. Mitkä todellisuudessa on ne erot ja mitä nappulat sisältää onkin taas aivan eri asia kuin pussin kyljessä lukeva teksti.

Olen aina ollut kiinnostunut ravinnon vaikutuksesta niin ihmisillä kuin koirilla hyvinvointiin.  Aikoinaan kun syötin 50/50 mallilla, jonka jälkeen useiden luentojen ja opiskeluiden jälkeen uskalsin siirtää kaikki koirat raa'alle ruokinnalle, pentujen sekä kantavien/imettävien kohdalla hyppy tuntemattomaan oli suurempi askel, olihan sitä aina opetettu miten pentu tarvitsee penturuokaa ja imettävä tiineysruokaa.


Törmäsin netissä dokumenttiin, joka on tehty koiranruoka teollisuudesta. Dokumentti "Pet FooLEd" on tehty amerikassa missä suurin osa koiranruoka valmistajista sijaitsee, toki dokumentissa oli "jenkkilän tyyli" mutta asiaa siinä oli paljon.

Mitä nappulat sitten todellisuudessa ovat? Ne ovat todella sopimatonta koiran ravintoa, mahan täytettä. Vaikka pussin kyljessä lukisi mitä, todellisuudessa lihan osuus on muutama prosentti. Koira ei pysty hyötykäyttämään kasviproteiinia, mutta sillä saadaan nousemaan proteiinien arvot säkin kyljessä. Se mitä liha on mitä rehuvalmistajat käyttävät on aivan ala-arvoista. En tarkoita että koiralle tarvisi syöttää sisäfilettä, mutta proteiinin laatu on todella tärkeä kun kyseessä on lihansyöjä. Liha mikä nappuloihin käytetään on kaikki mikä jää yli teurastamoilta eikä kelpaa sellaisenaan myytäväksi edes eläimille, eli ruhojen loput osat. Todellisuudessa siis koiranruokateollisuus ostaa jätteen joka olisi muuten vaikea hävittää. Sen lisäksi että ne ovat täynnä lääkejämiä  ja jopa myrkkyjä.
Koiranruuissa on ollut useita takaisin vetoja, johtuen myrkyistä joita on päässyt valmistukseen. Prosessi on hidas koska ensin täytyy kuolla tietty määrä koiria ja sen jälkeen tutkitaan johtuuko se oikeasti ruuasta vaiko mistä.

Sitten tullaan siihen miten nappulat eroavat toisistaan? Todellisuudessa ne ovat aika samaa tavaraa, sen lisäksi että suurin osa tulee samoilta tehtailta. Tietyn brändin "superruoka" on täysin samoilla aineilla valmistettua kuin tehtaasta tullut toinen ruoka. Siinä saattaa olla ehkä todellisuudessa prosentti enemmän hyödynnettävää proteiinia.
Se miten varsinkin suurimmat valmistajat myyvät tuotteensa kasvattajille sekä sitä kautta uusille pennunostajille on jotenkin surullista. Mitkä sitten vaikuttavat siihen että ainoastaan tiettyn ruokamerkin tiineys sekä imetysruualla tiineys onnistuu? Tuskinpa, voisikohan emät ehkä paremmin puhtaalla ruualla kuin sillä lääkkejämillä kyllästetytyllä ruualla missä lihaprosentti on 3%.
Miksi kasvattajat sitten valitsevat sen? Onko kyse tietämättömyydestä, sponsoroinnista(pentupaketit, kasvattaja-alennukset, muut sponsoroinnit), vaiko yksinkertaisesti rahasta?

Todellisuudessa jos ajatellaan ruokasäkin valmistushintaa pyörii se muutamassa eurossa, eläinkauppaan mennessä säkin hinta on viidenkymmenen euron luokkaa. Mistä sitten maksamme? Siitä nimestä vaiko uskomuksesta että koira saa siitä kaiken? Entä sitten tuoreus? Siitä että säkkillinen nappulaa on valmistettu, kuljetettu konteissa meriteitse, kuljetettu tukkurille ja sen jälkeen kauppaan matka on pitkä. Silti säkissä on pitkä päiväys; dokumentissa sanottiin että koiranruoka on tehty säilymään 25vuotta. Jos ihmiset kauhistuivat siitä miten mäkkärin hampurilainen tai pirkan kääretorttu säilyy huoneen lämmössä useita vuosia, sama ihminen syöttää koirallensa "ruokaa" joka säilyy huoneen lämmössä(ja pitäisi sisältää lihaa sekä rasvoja) kaksikymmentä viisi vuotta.

Mietin aina todella kovin miten sanoisi kauniisti kun jossain nettipalstalla joku kertoo syöttävänsä Light- nappulaa. Se miten se laihduttaa, onkin aivan toinen jutut. Varmasti laihduttaa jos koira saa pelkästään huonolaatuista vehnää ja riisiä lihaliemellä, mutta mitä se tekee koiran elimistölle on aivan toinen juttu. Säälittävintä on että näitä kevyttuotteita usein suositaan juuri varsinkin vanhoilla koirilla joilla olisi äärimmäisen tärkeää pitää lihaskuntoa yllä ja hyvässä kunnossa tukemassa luustoa mahdollisimman pitkään. Miksi näitä edes saa myydä koirille kun todellisuudessa ne ovat vuohille sopivaa ruokaa?
Otetaan toiseksi esimerkiksi X-merkin Peura-peruna; aivan osuvaa ruokaa allergiselle eikö? No ei todellakaan, kyseisen ruuan luettelo alkaa maissilla eri muodoissa, perunaa on 5%, Peuraa on makuaineena ja oikea proteiinin lähde on kananlihajauho jota on 10% eli proteiinit ovat aivan surkeat. Niitä on nostettu muilla aineilla. Perunaa ja maissia koira ei pysty hyötykäyttämään vaan paskoo sen läpi. Olikohan sittenkään niin hyvä ruoka?
Jenkkilässä osa eläinlääkäreistä ovat heränneet siihen, mikä se todellisuus on näistä kaikesta sekä taistelevat tätä vastaan. Se että eläinlääkärien ravinto-oppi on todella suppea, suurin osa tapahtuu sponsorien tuottamasta nappulaesittelystä miten mikäkin ruoka vaikuttaa sekä parantaa. Annetaan valmiit kaavat jos koiralla tämä ongelma myy tätä nappulaa. Todellisuudessa eläinlääkäriruuat ovat aika samaa huttua kaikki keskenään, pelkkää hiilaria. Jenkkilässä on nykyään herännyt eläinlääkäreitä jotka kutsuvat itseään eheyttäviksi eläinlääkäreiksi, ne suosivat että eläintä ruokitaan sille lajityypillisesti luonollisella ravinnolla.

Koirien herkut on myös suuri ongelma monella tapaa, niitä myydään "pelkkänä lihana", jota ne tavallaan ovatkin. Se mimmoista lihaa on toinen juttu, esimerkiksi suurin osa kananlihoista tulee kiinasta ja useat koirat ovat kuolleet näihin, koska niissä on niin suuret jämät lääkkeistä jotka eivät sovi koiran elimistöön. Yleensä kuolemantapaukset vaativat alttiuden sairaustua tai saada oireita mutta toisaalta kukaan sitä ei voi etukäteen tietää.


Mitä meillä sitten syödään? Meillä syödään ainoastaan kotimaisia lihoja, suomessa asiat ovat kuitenkin aika paljon paremmin lihatuotannossa kuin jenkkilässä. Perustana meillä ruokinnalla on pääsääntöisesti Mushin Vaisto ja Duo+ sarjat, sen lisäksi jokainen koira saa lihaa ja tietysti sitten lisät(Biotiini+sinkki, D-vitamiini, Öljyt). Miten sitten päädyin tähän oli monen sattuman summa, tietoisuuden lisäännyttyä en halunut enää nappuloita tarjota. Meillä kaikki pennut sekä imettävät ja odottavat syövät myös ainoastaan raakaruokaa. Meidän ruuanjämiä heittelen myös useasti joukkoon. Tähän asti tämä on ollut toimivaa meillä, koirat ovat olleet terveitä sekä kasvaneet tasaisesti ilman ongelmia. Nameina meilä on ainoastaan kotimaisia lihatuotteita kuten Oscarsin valmistamia lihaherkkuja. Halpa vaihtoehto se ei ole ruokkia laadukkailla lihoilla isoa laumaa sekä tiineitä ja pentuja, mutta koska se on huomattavasti toimivampaa oikein tehtynä.

Se että valitsen myös pennunostajat sillä perusteella, että he ovat valmiita jatkamaan raakaruokintaa on ollut oma valintani.  Se missä jollekkin kasvattajalle on tärkeää saada pentu näyttelykotiin, on minulle tärkeää saada pennulle koti joka panostaa siihen koiran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Se miten olen nähnyt sen ruokinnan vaikutuksen koiran hyvinvoinnin suurena osana.

Raakaruokintaan ei ole mitään valmista kaavaa, meillä jokainen koira syö eri suhteilla. Se mikä sopii toiselle ei välttämättä toimi toisella. Raakaruokitulla suhteita on helpompaa vaihtaa, varsinkin jos on ongelmallisia ruoka-aineita.

Eläinruokateollisuus on suuri bisnes, jonka on tarkoitus tuottaa mahdollisimman suurta voittoa. Silloin kaikki tuotetaan mahdollisimman halvalla, jotta mahdollinen voitto olisi mahdollisimman suuri. Jos nappulasäkistä pitää saada voittoa raaka-aineiden tuottaja, nappulan tuottaja, kuljetusfirmat, tukkurit, eläinkaupat ja lisäksi vielä kasvattajat saavat etuja ei raaka-aineiden hinnoiksi voi jäädä oikeastaan mitään, siltikin suurin osa luulee ruokkivansa koiransa hyvin. Säkkien ulkoasut antavat uskoa kymmenen hyvää ja parempaa ominaisuutta kuin kilpailian säkissä jossa todellisuudessa on aivan samaa huttua eri muodossa.

Nappuloita on myös ihan hyviä vaihtoehtoja, siltikin koira tarvitsee lihaa, tuoretta raakaa lihaa pitääkseen yllä omaa lihaksistoaan ja saadakseen niitä rasvahappoja sekä proteiinia mitä se tarvitsee. Se että koiran lihan ei tarvitse olla sisäfilettä eikä aina niin tuoretta, mutta sen pitäisi mielellään olla puhdasta ilman suuria rasitteita lääkkeistä.

Toivon että herätin edes jonkun nappularuokkijan ajattelemaan mitä koiran kuppiin tänään ja huomenna laittaa ruuaksi :)

Kommentit

Suositut tekstit