Mopsi on ollut rotuna kirosana useita vuosia eri koirapalstoilla sekä facebook-yhteisöissä. Lähinnä se että sanot omistavasi mopsin on jo aivan eläinrääkkäystä saatikka että kasvatat rotua. Suurin osa ei tunne rotua yhtään henkilökohtaisesti, ainoastaan paperilla. Jollakin on ollut sukulaisella se rohiseva ylilihava sekä monisairas yksilö.

Se miten tehokkaasti rodun olemukseen on saatu se ylijalostettu, sairas, huonostihengittävä maine. Kenenkään on turha puolustella sitä etteikö rodulla olisi ongelmia, se on totta, mutta se että jalostuksesta tehdään rotu pilaava ei ole se. Jalostuksenhan nimen omaan pitäisi parantaa rotua, kyllä rodun ongelma enemmissä määrin on se miten pentuja teetetään ilman mitään terveystuloksia tai mitään kritiikkiä sitä yhdistelmää kohtaan. 

Mietin aina kun joku julkaisee kuvan ylilihasvata tai laiskasta mopsista, miksi? Haluammeko todella antaa tästä rodusta sellaisen kuvan näistä ja vihamielisille ihmisille lisää valtaa siitä miten sairas rotu on ja miten se ei pysty liikkumaan. 

Sitten tullaan siihen ongelmaan, miten eläinlääkärien toiminta on muuttunut. On tullut isoja ketjuja joissa on tavoitteet myydä palveluita. Se miten kasvattaja on se paha joka puolustaa omaa etuaan ja eläinlääkäri olisi puolueeton taho, on harvoin enää näin. Toki osaavia lääkäreitä on siinä missä osaamattomiakin, siinä missä ihminen on monessa erehtyväinen.  Mitään diagnoosia ei saisi suoraan hyväksyä ellei asioille ole selvää syytä. Trendi on tullut olemaan, että turhia toimenpiteitä tehdään rahankiilto silmissä ajattelematta onko se koiran etu. Koira on aina koira ja koiralle kaikki kivun kokeminen yms. on paljon kovempaa kuin ihmisellä siinä määrin että koiran luonne on sellainen että sen pitää pystyä liikkua ja olemaan. Tuntuu että eläinlääkärit tekee varmuudella kaikki hoidot ja antaa diagnoosit koska rotu on tämä ongelmia on oltava, ihmiset inhimillistää lemmikkejään aina enemmän ja enemmän. 

Mikä vastuu on ostajalla tässä tilanteessa? Suurin osa ostajista ostaa pennun sieltä mistä saa sen mielellään silloin kun on kesäloma, mielellään läheltä sekä mukava olisi saada se vielä halvalla, mielellään osamaksulla mahdollisimman pienillä erillä. Kasvattajan valinta tulisi olla se tärkein kriteri kaikessa, sen pitäisi olla se tuki ja turva siinä vaiheessa jos niitä ongelmia tulisi. Kukaan ei voi taata tervettä pentua, jokaisen mitä tahansa koiraa hankkivan tulisi harkita todella tarkkaa miten kyse on kyse elävästä olennosta. Kukaan ei voi tietää mitä siitä kasvaa, vaikka miten vanhemmat ja sukulaiset ovat terveitä.  

Suomi on tällähetkellä ainoa maa, jossa mopseja tutkitaan enemmän terveyden osalta ja jossa rotuyhdistys edellyttää sitä rotuyhdistyksen suosittelemilta kasvattajilta. Se miten asia tulee muuttumaan lähivuosina jää nähtäväksi. Terveyden tutkiminen on aina hyväksi, mutta kertooko numeroarvo sen koiran todellisen terveyden, ei kerro. Se että koiralla on priimat polvet, sydän ja silmät sekä että se läpäisee hengitystestin on aika pintaraapaisu siitä mitä terveys todella on. Se loppu jääkin sitten aina kasvattajan käsiin, millaisen koiran jalostukseen valitsee. Se todellinen koiran kokonaisvaltainen terveys voi olla kaikkea muuta vaikka sillä olisikin sitten ylimääräisiä ripsiä silmissä. Tai vaihtoehtoisesti terveen paperit tutkimuksista mutta sairastaa epilepsiaa. 

Tuonnit lisäävät geenipoolia ja se on aina hyväksi, mutta hyvä tuonti on paljon vaikeampi asia kuin koiran ostaminen ulkomailta.  Hyvä tuonti on toivottavasti uusista linjoista, se myös toivottavasti tuo aina jotain parempaa. Se että hyvän tuontikoiran saa ostaa se vaatii suhteita sekä rahaa, hyvä tuonti maksaa aina enemmän kuin siitä naapurista haettu koira, se on myös aina isompi riski varsinkin jos on uusista suvuista. Se voi tuoda tullessaan ongelmia joita ei ole suomesta vielä edes löydetty.  Niinkuin eräs viisas aikoinaan sanoi, täytyy ensin saavuttaa jotain sekä saada suhteita ennen kuin saa ostaa hyviä koiria.  Ja totta tuo on, harva tulee ajatelleeksi kun facebookissa myydään milloin millaistakin koiraa, että onko siihen joku syy miksi niitä siellä, miksi tietyt kasvattajat myyvät aina mieluummin koiransa ulkomaille kuin jättävät itselleen tai myyvät lähistölle? 

Kasvattajista usein halutaan syntipukkeja siihen miksi rotu on jalostettu. Suurin osa kasvattajista jotka tekevät pyyteetöntä työtä rodun eteen, tuovat kalliita koiria, suunittelevat pitkällekkin jo sukutauluja sekä panostavat terveyteen. Kukaan "itselleen kasvattava" ei voi tehdä sairaita valintoja tietoisesti. Se vastuu pennun ostajalla tulisi olla, että valitsee kasvattajan joka kantaa vastuun.  Ostajan tulisi aina miettiä, onko kasvattajan kasvatustyö sellainen mitä haluan tukea. 

Koiran ostaminen ei ole helppoa eikä sen kuulukkaan olla, jos kasvattaja ei ole yhtään kiinostunut sinusta tai siitä millaiseen kotiin pentunsa myy, en usko että kasvattajaa on kamalasti myöskään kiinostanut miettiä millaisia sukutauluja pennuillensa on miettinyt. 

Kommentit

Suositut tekstit