Kolmen viikon pentutuoksu :)

Äkkiä se aika menee, vaikka aina ensimmäisinä päivinä sitä tuntuu että aika menee hitaasti. Nyt tuntuu että pennut kasvavat hurjaa vauhtia ja ulkonäkökin alkaa muuttua mopsin näköiseksi. Vauhtiakin alkaa jossain määrin olla ja hampaita alkaa tuntua. On se niin ihmeellistä ajatella miten pieniä ne olivat muutama viikko sitten ja nyt ne on tuollaisia kilon jötiköitä jotka vaapertaa kuin ankat.

Pyrin siirtämään pennut aina mahdollisimman pian, kun vaan on turvallista, isompaan pentuaitaukseen, jotta niillä on mahdollisimman paljon liikkumatilaa. Koen että tämä on hyvä taktiikka saada pennut mahdollisimman nopeasti jaloilleen. Viikonloppuna pennut kävivät jopa ensivisiitillä olohuoneessa, oli hauskaa huomata miten Lia kaitsi lapsia olkkarissa, Edu-isi istui pentujen pedillä ja katsoi häntä heiluen kun lapset horjuvin askelin menivät tutkien paikkoja :)
Edu on kyllä niin ihana lapsenvahti, se itse kun luulee edelleen olevansa 5viikkoisen mopsin kokoinen se nuolee ja heiluttaa häntää.

Pennut ovat aloittaneet jo kiinteän syönnin kolmen viikon kunniaksi. Aloitan aina kiinteän naudan jauhelihalla. Meerin pentujen kohdalla mietin kovin mitä jauhelihaan sekoitan kun jauhelihasta olisi hyvä aluksi saada löysempää. Oman terveydentilan takia kun en voi kykkiä lattialla syöttämässä pentuja kädestä montaa päivää vaan meidän pennut joutuvat syömään ensipuraisun jälkeen tassilta. Olen kokenut hyväksi ensitassiksi iittalan teeman pienet tassit, kun pentujen tassut kannattavat kunnolla siirytään syömään pentubaariin.
Nyt päätin näiden pentujen kohdalla vähän luopua periaatteestani ja pennut ovat saaneet kuohukermaa ja jauhelihaa sekoitettuna. Varmasti tämäviikko mennään vielä tällä seoksella, viikonloppuna siirrytään varmasti pentubaariin kun tassi alkaa käymään ahtaaksi. Lisäksi aletaan myös maistelemaan eri lihoja kunhan nauta uppoo hyvin :).
Lihanluut aloitan aina vasta kun pennut ovat kunnolla jaloillaan ja maidontuotanto alkaa hiipumaan eli siinä 5-6viikon kohdalla, yleensä aloitan todella varovasti pienillä määrillä, mutta yleensä pennut ovat tottuneet nopeasti ja hyvin.

Suuri tekijä tässä on myös emän ruokinta. Kun imetys on nyt huipussaan ruuan meno emällä on aivan valtaisaa. Lia on saanut syödä suhteellisen vapaasti, tällähetkellä annan ruokaa kolmesti päivässä emälle. Määrä jota Lia syö on hurja, meinaan 1000-1400g vuorokaudessa jossa on lihaa 40% ja lihasta 20% rasvaista lihaa. Normaalisti Lian annos vuorokaudessa on noin 300g. Kulutus on siis moninkertainen ja on hyvä huomata miten vähän loppupeleissä tavaraa toisesta päästä tulee ulos. Reilusti siis on kulutus. Viimeksi hain kaupasta 60kg ruokaa ja tälläviikolla saan taas hakea 60kg ruokaa, eikä sekään ehkä riitä taas kuin kuukauden jos sitäkään kunhan pennut alkavat syömään.

Tässä kolmiviikkos kuvat lapsosista, on ne niin söpöjä vaikka itse sanonkin :P





Kommentit

Suositut tekstit