Mustamaalattu

Olen miettinyt monesti median käytöstä mopseja kohtaan, miten juuri mopsi rotuna on päätynyt siihen esimerkiksi brakyista puhutessa?

Mopsi on kuitenkin yksi pitkäikäisimmistä kääpiöroduista, ne yleensä synnyttävät hyvin, ne jaksavat liikkua ja ovat perusterveitä. Sen tiedän miten mopsi on vuosi kaudet jakanut mielipiteitä, sitä joko rakastaa tai vihaa. Voisiko tämä olla yksi syy?
Mopseilla ei ole mitään suurempia perinnöllisiä sairauksia, jos vertaa näihin ns. perusterveinä pidettyihin rotuihin.  Silmät sekä selät ovat selkeästi enemmän mopsin heikkous kuin hengitys, sekä tottakai mopsien oma enkefaliitti, jota tulisi seurata jalostusvalinnoissa ehdottomasti.

Miksi aloin jälleen kerran pohtia näitä asioita? Olen katsonut Ylen tuottamaa tosiTV:tä Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta, toki se on todella pieni otanta kaikista koirista, mutta yhtään mopsia ei ole tullut vielä vastaan. Toki siinä on ollut mm. onnettomuuspotilas, onnettomuus voi sattua kenelle tahansa. Siinä on useampaan otteeseen tullut esille, että sairaus minkä takia eläimet on tuotu lääkäriin, ovat sairaudet tyypillisesti kyseisellä rodulla esiintyviä. Myös kun sekarotusia pidetään terveinä, oli hoidossa sakemannisekoitus jolla oli puhjennut saksanpaimenkoirien autoimmuunisairaus.

Miten jalostus sitten palvelee asioita? Mielestäni on aika epäreilua lytätä monessa yhteydessä rotu, joka on oikeissa olosuhteissa hyvin liikunnallinen pikkukoira, jonka luonne on yleisesti sellainen mitä ei muualla ole. Miten on unohtunut ettei mopsin kuulu olla mikään vinttikoira?

Oikeanlainen tavoitteellinen jalostus palvelee rotua pitkällä tähtäimellä eteenpäin. Kukaan ei voi mistään elävästä olennosta luvata mitään, siihen vaikuttaa moni asia perinnöllisyyden lisäksi. Ihan niinkuin lapsissakin, esimerkiksi kaupunkiympäristö yleisesti altistaa enemissä määrin sairastumaan enemmän verrattuna maalaiselämään jossa ilma on puhtaampaa ja monesti luonollista hyvää laajaa bakteerikantaa.
Ruokinnalla on myös suuri merkitys, valmiissa rehuruuassa usein on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta käytetty ns. halpatuontilihaa maista jossa antibiotteja syötetään useita ja useita, verrattuna pohjoismaalaiseen lihatuotantoon jossa on todella säädösteltyä lääkkeiden käyttö.

Kasvattajien vastuuta kuulutetaan kovasti, silti ollaan valmiita ottamaan aina se ensimmäinen pentu mikä tulee halvimmalla vastaan. Se, että jos pennunostajat valveutuisivat siihen, miten tulkita esimerkiksi koiranetistä koirien tietoja, ihan törkeästi kasvattajat myyvät terveitä pentuja tutkituista vanhemmista. Vanhemmilla saattaa molemmilla olla sama elämää haittaava perinöllinen sairaus sekä näyttelymenestys saattaa olla yksi eri.

Sitten vähän iloisempiin asioihin, meille on syntymässä pentuja joulukuun alussa Gretalle, Troppola Going To Graceland. Sulhasena Gretalla on upea espanjalainen Morgan. Greta on terveystutkittu terveeksi silmien, polvien sekä sydämmen osalta ja se on suorittanut kävelytestin arviolla BOAS0. Gretan PDE on N/S ja Morganin N/NMyös Ruth, Oscularia's Nothing To Lose  on viettänyt lemmenlomaa Felixin, Duovas Lord Of The Ringin kanssa, ja jos lemmenloma tuottaa hedelmää pentuja olisi syntymässä uutena vuotena. Molemmat ovat suorittaneet kävelytestin, arvolla boas1 sekä molemmat on tutkittu terveiksi silmien, polvien,sydämmen osalta. Molempien PDE on N/N
Molempiin yhdistelmiin on muutama etukäteiskysely, mutta aina voi laittaa sähköpostia jos aktiivinen mopsi kiinostaa perheenjäseneksi :) 

Kommentit

Suositut tekstit